Voorbereiding EK is begonnen!

10-04-2016

 

Na 3 weken toernooien spelen, reizen en trainen in andere landen, heb ik nu even de tijd om op adem te komen en me rustig  te gaan voorbereiden op het EK over 2 ½  week in Frankrijk.

De afgelopen weken stonden vooral in het teken van proberen veel wedstrijden te spelen tegen verschillende spelers en natuurlijk proberen om elke keer een paar ronden verder te komen. Terugkijkend kan ik zeggen dat ik 3 weken lang  goed heb staan spelen en  mooie overwinningen heb behaald. Helaas zonder veel rendement op de wereldranking, maar gezien de laatste fase voor Rio is daar even niks aan te doen.

Bij de Polish Open verloor ik in de eerste ronde met 21-23, 18-21 van een Japanner die uiteindelijk de halve finale haalde.

 

 

In Frankrijk tijdens de Orleans International moest ik voor het eerst sinds lange tijd weer kwalificatie spelen en dat heeft me uiteindelijk ook de kop gekost. Ik behaalde 3 overwinningen in de kwalificatie, maar er zaten wel twee 3-setters tussen en 2 wedstrijden die zeer kort op elkaar zaten. Dat nekte me de volgende dag toen ik tegen de nummer 1 van Zweden, Hurskainen, moest spelen. Ook toen een zeer goede partij,  maar in set 3 na een lange rally op 5-5 was het kaarsje helaas uit en kwam ik niet meer terug in mijn spel.

 

 

Het laatste toernooi was afgelopen week in Finland, waar ik al eerder naar toe was gegaan om te kunnen trainen met de spelers van de Finse selectie. Dit waren goede dagen, waarbij ik tussen de trainingen door ook prima kon relaxen door de goede zorgen van Eetu Heino en zijn vriendin Getter Saar waar ik logeerde. Thank you guys for everything!

 

 

Als toetje ook nog de mogelijkheid om met een aantal spelers uit Indonesië te sparren die ook aan de Finnish Open gingen mee doen.  Dus hard kunnen trainen en veel wedstrijden gespeeld. Deze sparring is voor mij in deze fase cruciaal.

Dan het toernooi zelf. Ik was naar het hoofdtoernooi doorgeschoven, maar wel meteen een moeilijke tegenstander, namelijk een top 85 speler uit Canada. Zoals veel spelers op dit moment probeert iedereen overal zijn punten te halen. Deze Canadees haalt zijn punten vooral in Latijns en Noord Amerika waar de Europese en Aziatische topspelers zich niet veel laten zien. Over de wedstrijd kan ik kort zijn. Ik speelde geconcentreerd, snel, maakte weinig fouten en had hem continue onder druk en won overtuigend met 21-13, 21-12. Een prima overwinning dus. De tweede ronde zou van een ander kaliber zijn, namelijk tegen de nummer 1 geplaatste Tien Minh Nguyen uit Vietnam. Een speler die al ontzettend lang meedraait in het circuit, nummer 5 van de wereld heeft gestaan en brons heeft gehaald op het WK 3 jaar terug. Kortom een speler met veel ervaring! Wat hij hier doet was me verder een raadsel, maar een mooie uitdaging was het zeker.

Het positieve was dat ik heel goed bij kon blijven en het een spannende wedstrijd werd. Ik kon echter niet op de cruciale momenten toeslaan en dat werd me fataal. Zowel in de eerste als in de tweede set kon ik lang bijblijven. In de eerste set tot 17-17 en in de tweede set na een achterstand van 12-18, weer terug tot 18-18. De eindslag werd 17-21 en 18-21, maar tevreden was ik niet.

 

 

Ik speelde goed, maar wist gewoon dat gezien ook hoe ik me voelde en hoe ik de afgelopen weken sta te spelen dat ik er meer uit had moeten halen en dat dit zeker ook mogelijk was. Helaas gebeurde dit toch niet en dan ga je toch met een zure nasmaak terug naar huis, ondanks dat mijn tegenstander de finale heeft gehaald.

De komende week neem ik volgens planning wat gas terug, om me vervolgens zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op het EK. Volgende week dinsdag is de loting, dus het is even afwachten hoe die eruit komt te zien. Ik zal ter voorbereiding nog de Dutch International in Wateringen spelen om nog wat wedstrijdritme te krijgen en  vervolgens hopelijk te vlammen op het EK.

 

Erik