Nieuw scoringssysteem flink wennen

15-09-2014

Afgelopen dagen was voor mij, net als veel andere Nederlandse spelers, de Belgian International aan de beurt in Leuven. Het eerste reguliere toernooi, dus zoals gewoonlijk weer zwaar bezet. Doordat ik wat ben geklommen in de ranking echter ook nu weer in het hoofdtoernooi, maar wel meteen een zware tegenstander in de persoon van de als 4e geplaatste Cubaan Guererro (nummer 46 van de wereldranking). Een redelijk onbekende speler in Europa die weinig hier speelt, maar goed als je op plaats 46 staat moet je het een en ander in je mars hebben. Naast een onbekende speler ook het nieuwe scoringssysteem (best of 5 sets, elke game tot de 11 en bij 10-10 geen verlenging) wat in diverse toernooien wordt uitgeprobeerd. Meerdere mensen hebben er al over geschreven

 

Ik moet zeggen, ik moet er erg aan wennen en ben er nog niet erg enthousiast over. Het wedstrijdbeeld wordt totaal anders wat ik jammer vind. Ik heb heel wat wedstrijden kunnen zien en wat op valt is dat veel spelers totaal anders gaan spelen en moeten gaan spelen. Het lijkt meer een soort paniekbadminton in plaats van een sport waarbij techniek, tactiek, mentaal en fysiek bij elkaar komen. De sets zijn voorbij voor je het weet. Heb je een aantal missers achter elkaar, dan is het heel moeilijk om weer terug te komen, vandaar dat je dus ook hele rare uitslagen ziet. Het fysieke aspect is meer naar de achtergrond gedrongen. En of het voor de toeschouwers nou leuker is vraag ik me erg af. Korte sets, met lange pauzes. Daarna dus veel explosief werk en elk fout 3 keer zo kostbaar als in het andere systeem. Maar goed, we zitten nog in de testfase. Ik zal afwisselend toernooien in het oude en in het nieuwe systeem moeten spelen, dus ik heb er maar aan te wennen voorlopig. Ik ben heel benieuwd of ze het doorzetten maar voor nu is het accepteren zoals het is en het er gewoon het beste van maken en ik denk dat iedereen er snel aan gaat wennen.

 

Dan de wedstrijd zelf. Het werd inderdaad een zware fysieke pot aangezien de Cubaan erg goed op zijn benen stond en flinke kanonnen kon afvuren vanuit het achterveld. Het werd een gelijk opgaande strijd met veel aanvallend badminton waarbij we beide veel risico namen om snel aan te vallen. Set 1 was voor mij, 11-9, maar in set 2 had ik geen kans en verloor met 4-11. Ook in set 3 was ik weer degene die aan het einde het koelst kon blijven en deze won ik met 11-9. In set 4 wilde ik snel een voorsprong pakken om zo de wedstrijd te kunnen winnen. Dit gebeurde want ik kwam op 5-1. Hierna verloor ik echter wat focus en dat is met dit systeem niet mogelijk. Mijn tegenstander kwam weer terug en we gingen gelijk op totdat ik een matchpoint kreeg. Hierna maakte mijn tegenstander echter 2 mooie punten en kwam het dus aan op de 5e set. We bleven tot 6-6 bij elkaar, maar toen verloor ik de controle en de set met 11-7. Erg balen, maar meteen geleerd hoe je het beste kunt spelen in dit systeem en ik heb een goede wedstrijd neer kunnen zetten.

 

De eerste competitiewedstrijd afgelopen zondag tegen Mülheim was helaas voor mij geen succes omdat ik opeens flink last van mijn rug heb gekregen. Daarom mijn single tegen Zavadsky moeten opgeven helaas. It's all in the game. Kijken of het weer goed herstelt de komende dagen.

 

Erik