Laatste 16 Scottish Open

23-11-2014

Voor het vierde jaar op rij, de Scottish Open in Glasgow. De afgelopen 3 jaar heb ik hier altijd goed gespeeld en voel me altijd erg relaxed zodra ik de hal inkom. Ik neem jullie even mee hoe het deze keer ging. Op dinsdagavond vloog ik samen met Fred Van Wankum naar Glasgow. 

Omdat het een Grand prix toernooi was begon het toernooi voor de singelaars weer op de kwalificatie dag, namelijk op de woensdagavond. Hierin zou ik het opnemen tegen een jonge Engelse speler. Dit is het eerste seizoen waarin hij senioren toernooi speelt, dus ik wist dat wanneer ik rustig zou spelen het geen probleem voor mij zou moeten zijn. Ik begon iets te rustig, waardoor hij bij kon blijven, maar wist eigenlijk in beide sets elke keer na de 11 een versnelling te plaatsen waardoor ik meteen een flink gat had en niet meer weggaf. Ik won de wedstrijd eenvoudig met 21-11, 21-13.

Een prima begin dus, maar ik wist dat de dag erna voor mij pas echt het toernooi zou beginnen, omdat ik dan zou aantreden tegen Kestutis Navickas die op de woensdagavond al overtuigend van de als 11de geplaatste Lucas Corvee uit Frankrijk had gewonnen. Ik heb tijdens het EK afgelopen jaar ook tegen Kestutis gespeeld en verloor toen met 19-21 in de derde set. Sinds dit seizoen spelen we competitie in hetzelfde team, BC Beuel. Het is een speler met veel ervaring die echt al heel lang meedraait in het circuit. Door een blessure lang eruit geweest, maar nu weer bezig met een inhaalrace. 

Ik begon donderdagochtend om 10 uur met deze slijtageslag, want dat werd het, zeker in de 1ste set. Het zou heel belangrijk worden om op de cruciale momenten ook echt heel scherp te zijn om de wedstrijd te pakken. We bleven de hele tijd dicht bij elkaar in de buurt en er waren lange snelle rally's, omdat we beide een erg hoog tempo kunnen spelen en dit lang kunnen volhouden. Op een gegeven moment kwam hij op een 14-17 voorsprong en kregen we vervolgens op 15-17 een rally die de wedstrijd achteraf gezien zou beslissen. Het werd een aanvallende rally van beide kanten, waarin ik met een duik naar mijn backhand de shuttle nog haalde vervolgens de rally verder kon spelen en het punt maakte met een smash. Hierdoor was ik helemaal terug in de wedstrijd en had ik mentaal een tik uitgedeeld bij hem, waardoor ik set 1 met 21-17 won en vervolgens in set 2 met 11-0 voorkwam. 18 punten dus op rij, waarbij ik dus erg blij was dat het foutlozer spelen steeds beter begint te worden. In dit soort momenten is het vaak lastig om je concentratie vast te houden en Kestutis heeft de ervaring om te proberen je uit het ritme te halen. Gelukkig wist ik dit goed vol te houden en won de 2de set met 21-12. Een hele mooie overwinning van mijn kant dus waar ik echt heel blij mee was!

De laatste 16 had ik bereikt en mocht de dag erna gaan spelen tegen Anand Pawar waar ik al 2 keer dik van had verloren. Deze keer voelde ik me echter veel beter voorbereid en wist ik dat wanneer ik mijn niveau op elk gebied zou halen, dus tactisch, fysiek, technisch en mentaal ik het hem erg moeilijk kon maken. Fred en ik hadden hem goed geanalyseerd en fysiek was ik er klaar voor, want Pawar is iemand die in de eerste paar slagen ontzettend explosief is en liever de lange rally uit de weggaat, dus was het voor mij zaak om meteen vanaf 0-0 er bovenop te zitten.

De wedstrijd zou heel anders lopen dan ik had gedacht. Hij begon iets scherper dan ik aan de wedstrijd, maar ik wist in zijn spoor te blijven en kwam langs zij op een score van 16-16. Ook nu kwam weer een cruciaal moment wat de wedstrijd meteen zou keren. Ook deze keer weer een mooie lange rally waarin ik al een paar keer flink op de proef werd gesteld op mijn verdediging. Die stond goed, maar toch kwam hij met een mooie cross bal waarin ik ook nu weer met een snoekduik heenging. Helaas was de shuttle te scherp en haalde ik hem niet. Ik stond op om weer verder te gaan, maar zag dat ik een wond aan een vinger had opgelopen. Het bloed begon er uit te stromen. Ik mocht dus niet verder spelen. de Hoofd scheids en fysio moesten de baan opkomen om het dicht te tapen. Dit liet ik gebeuren om vervolgens weer verder te kunnen spelen. Weer een lange rally, waarin ik goed speelde, maar net uit sloeg op een cruciaal moment. Vervolgens keek ik weer naar mijn hand en zag dat het tape geen enkel nut had, want mijn grip en hand waren weer rood van het bloed, dus moest weer stoppen. De fysio kwam weer en de hoofdscheids vertelde me dat dit de laatste keer was dat hij mocht komen anders moest ik de wedstrijd opgeven. Nu werd mijn hele vinger van top tot teen ingeplakt en ingetapet, waardoor hij 2 keer zo dik was, maar het bloed er niet meer door kon komen. Pawar was erna extra scherp en won set 1 met 17-21. In set 2 wist ik dat ik niet meer 100% kon vertrouwen op het gevoel van mijn hand ten opzichte van mijn racket, omdat mijn grip nu anders was. Maar ook in dit soort omstandigheden moet je omgaan met wat je hebt dus de handdoek in de ring gooien was absoluut geen optie, omdat ik me verder nog steeds erg goed voelde. 

Ik begon goed, maar zag toch dat Pawar me weer inhaalde en een voorsprong begon op te bouwen. Ik probeerde echt te zorgen dat ik de shuttle meer naar het achterveld ging pompen, maar vooral hoog zodat ik de rally erin zou krijgen, want aan het net en vlakke ballen kon ik een stuk moeilijker spelen met mijn hand. Ik kwam er redelijk goed uit, maar toch kon ik 17-19 bij blijven met onder andere een punt achter mijn rug om zonder te kijken en een bal aan het net die ik meteen liet terugveren via mijn racket, waar het publiek en ikzelf erg om moesten lachen. Pawar bleef echter goed bij de les en won ook set 2 met 17-21. Fysiek en mentaal gezien speelde ik deze wedstrijd dus iets onder mijn niveau en dat heeft me de wedstrijd gekost, maar ondanks dit heb ik 3 goede wedstrijden gespeeld en ben ik erg tevreden met mijn niveau. 

De komende 3 weken zullen erg zwaar worden, aangezien ik nog 2 toernooien en 4 competitie wedstrijden voor mijn kiezen krijg. Deze week zal ik een beetje gas terug nemen om vervolgens nog even 3 weken te vlammen. Leuk om mezelf weer eens terug te lezen in verschillende artikelen deze week op internet en in kranten. Klik hier

Thanks ook weer allemaal voor de leuke berichtjes die ik heb gekregen, super!

 

Erik