Terugblik op het jaar 2014

29-12-2014

 

Het jaar 2014 zit er alweer bijna op, dus ik vond het tijd voor een korte terugblik hoe dat jaar eruit heeft gezien, met alle ups en downs.

Januari was een maand van tegenstellingen. Het begon met een kwartfinale tijdens de Swedish Masters. Maar tegelijk ook een zware blessure tijdens diezelfde kwartfinale, waardoor de voorbereiding voor de NK begin februari volledig in de soep liep. Ontzettend jammer, ik was er op gebrand om voor het eerst in de finale te komen, maar ik kon helaas niet optimaal presteren en strandde in de halve finale. Die tegenslag heb ik nog een behoorlijke periode met me mee gesleept. Gedurende een paar maanden liep het allemaal echt minder en zocht ik naar de goede vorm en het terugkrijgen van het plezier.

De vorm was er weer tijdens mijn allereerste EK individueel in Rusland, waar ik in de 2de ronde close in 3 sets verloor. In mei 2014 haalde ik wederom een kwartfinale tijdens een Challenge-toernooi, namelijk de Spanish Open. Zo klom ik ook weer langzaam in de ranking. 

In juni vervolgens een mooie periode in Jakarta. Mede dankzij de actie Neeofjakarta.nl die heel goed aansloeg kon ik 4 weken in Jakarta en Bangkok trainen. Ik had ook gepland om 2 toernooien te spelen in deze periode, maar de Thailand Open werd gecanceld vanwege de politieke onrust en bij de Indonesia Open kwam ik precies uit op de eerste plaats van de reservelijst. Enigszins zuur natuurlijk, maar het trainen was er niet minder om en dan ook nog eens de heerlijke maaltijden in het trainingscentrum. Ik voelde me weer helemaal thuis. En, gelukkig kon Taufik Hidayat zelf voor mij kaartjes regelen voor de finale van dit toernooi en zo was ik er toch nog even bij.

Na een korte vakantie moest ik me vervolgens klaarmaken voor mijn 2de WK in mijn carrière. Deze keer in Denemarken en met een mooie loting. In de eerste ronde had ik een pittige maar te hebben tegenstander. Dat liep goed af. Vervolgens kreeg ik één van de mooiste dingen uit mijn nog jonge topsportleven voorgeschoteld, namelijk spelen tegen de Deense publiekslieveling en supertalent Victor Axelsen. Een lekkere volle zaal, 10 camera's op je gezicht gericht, 3 grote schermen in de zaal waarbij je hele doen en laten tot in de kleinst mogelijke details wordt gevolgd en vervolgens nog een tegenstander van een heel ander kaliber als wat ik heb meegemaakt tot nu toe. Deze wedstrijd verloor ik, maar ik heb er ontzettend van genoten en kan dit zeker mee nemen voor de toekomst. 

Daarna was het opladen voor het nieuwe seizoen en kwam er een periode van weinig geluk met de lotingen. Ik speelde elke keer redelijk tot goed, maar kwam er niet doorheen om tot een mooi resultaat te komen. Vanaf de Dutch Open begon ik echter weer beter in vorm te komen en haalde ik 2 keer een 2de ronde, een 3de ronde tijdens het Grand Prix toernooi in Glasgow en een kwart finale bij mijn laatste toernooi van dit jaar in Italië! Kortom 4 kwartfinales in 1 jaar, mooie nieuwe ervaringen op gedaan en gestegen op de wereldranking van 123 naar 83, dat smaakt naar meer!

 

 

Ook in de competitie was het dit jaar niet altijd makkelijk, maar heb ik genoten van elke wedstrijd. Ik ben heel blij dat ik ook dit jaar weer bij Beuel speel in de Bundesliga. Prachtig elke keer weer de beleving van het publiek en het respect wat je ervan krijgt, of je nu verliest of niet. In mei haalden we als team uiteindelijk de halve finale waarin we net één set te kort kwamen om in de finale te staan. Erg zuur, maar ook deze keer werden we fantastisch ondersteund door de Beuel-supporters die in grote aantallen waren meegereisd.  Mijn eigen prestaties waren goed en die lijn heb ik ook dit seizoen weer geprobeerd door te trekken. De eerste wedstrijden in september heb ik helaas niet kunnen spelen omdat ik geblesseerd was aan mijn rug, maar daarna heb ik een goede reeks kunnen neerzetten. In de laatste drie wedstrijden heb ik vanwege allerlei omstandigheden niet kunnen stunten op de momenten dat ik het graag had gewild, maar ik weet zeker dat ik vanaf de eerst volgende wedstrijd op 4 januari weer vlijmscherp ben en mijn waarde voor het team weer kan bewijzen.

 

 

Tot slot rest mij niet anders om al mijn sponsors te bedanken die nog steeds mij steunen of hebben gesteund en daarnaast natuurlijk mijn trainers Roy Calbo en Fred van Wankum. Het was het jaar van de overstap van Carlton naar Adidas, maar de steun die ik altijd van Carlton had gekregen was heel fijn. Adidas is een mooie nieuwe stap waar ik erg blij mee ben en waar een mooie toekomst in zit. VANDEKOLK Hypotheken is nog steeds een vaste sponsor voor mij en ik ben erg blij dat hij me al een aantal jaren ondersteund, geweldig. Zonder VDKOLK zou ik niet mijn programma kunnen draaien.

Ook dit jaar weer nieuwe sponsors erbij gekregen, zoals F.I.T. van Joop Bergman en sinds een paar weken de kledingwebshop van FN-Trendy van Frans Schouten. Geweldig om te zien dat ik steeds meer steun krijg en dat mensen meer respect krijgen voor wat ik doe. Ik zal ook in 2015 door blijven gaan met veel op facebook en op mijn website te zetten zodat mensen goed kunnen volgen wat ik doe en wat een topsporter allemaal meemaakt en ervaart. Ik hoop dat daarmee ook de aandacht voor de badmintonsport weer een stapje in de goede richting kan zetten en mensen de sport meer gaan promoten. 

 

 

Ook wil ik iedereen bedanken die mij het afgelopen jaar heeft gevolgd en berichtjes heeft gestuurd via welke manier dan ook om mij aan te moedigen of een hart onder de riem te steken. Helemaal top en dat geeft me altijd een extra drive om nog een stapje verder te gaan.

Mijn leven bestaat uit veel badminton en voorlopig ben ik hier nog niet klaar mee. 

Voor nu wens ik iedereen alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar en ik ga weer vlammen op weg naar nog meer succes. Jullie horen weer van mij in het nieuwe jaar!

 

Erik