De eerste serie zit erop

01-03-2015

Het begin van een drukke periode is van start gegaan met goede partijen, maar met wisselend succes. Te beginnen met de Austrian Open van anderhalve week geleden alweer. Vanwege de pre-olympische periode zijn alle toernooien zonder uitzondering sterk bezet. Zo mocht ik in de 1e ronde aantreden tegen de Maleisiër Iskander Zulkarnain Zainuddin. Een oude bekende uit mijn jeugdperiode. In die tijd won hij bijvoorbeeld de German en Dutch Junior. Een snelle speler die regelmatig traint met Lee Chong Wei en veel schijn in huis heeft. De wedstrijd zelf was een goede partij. Weinig lange rally's omdat we beiden erg explosief waren en altijd  vol de aanval koos en een punt maakte, dus veel 'winners' in deze wedstrijd. Het grote verschil was echter dat hij op een aantal momenten met ballen kwam waar ik geen antwoord op had. De score van 17-21, 18-21 doet vermoeden dat het erg spannend was, maar doordat hij iets meer extra's in huis had controleerde hij de wedstrijd en kwam hij dus niet echt in gevaar. Uiteindelijk haalde hij de finale die hij close verloor, maar in elke wedstrijd van hem zag je dat hij door zijn snelheid en variaties altijd een stapje voor had op de tegenstander, mooi om te zien.

Vervolgens moest ik de dag erna alweer richting Frankfurt vliegen voor wedstrijd nummer 15 in de Duitse Bundesliga. Om 15.30 uur kwam ik aan en om 18.00 uur begon de wedstrijd alweer. We speelden tegen een van de lagere geklasseerde teams en ik zou weer 1e heer zijn. Echter tegen een andere tegenstander dan verwacht vanwege een blessure. Nu kwam ik uit tegen Thomas Legleitner die ik niet kende. Doordat ik toch wat vermoeide benen had, was het even afwachten hoe snel ik zou kunnen spelen om de druk er goed op te leggen. Dit ging eigenlijk erg goed en door weer snel en aanvallend spel kon ik de baas zijn over het spel. De score was dan ook duidelijk 21-11, 21-9. Als team werd het 5-1 en dus weer de boel inpakken en richting Bonn om ons voor te bereiden voor de zware uitwedstrijd tegen Lüdinghausen, de nummer 5 in de competitie. 

 

 

Ook nu was ik weer 1e heer en kreeg ik de zware opdracht om te spelen tegen Yuhan Tan uit België. De vorige keer in de thuiswedstrijd had ik alleen in set 2 een goede kans, maar verloor ik toch in 2 sets. Deze keer zou ik weer moeten proberen om goed gebruik te maken van mijn snelheid om zo de wedstrijd mijn kant te kunnen laten uitvallen. Wat je de laatste paar maanden steeds meer ziet gebeuren in het singlespel is dat men steeds meer vanuit het midden gaat spelen en niet te snel de hoeken opzoekt, omdat de ander dan ook meer de scherpe hoeken kan maken. Het is dus echt een kat en muis spel wie het eerste snel naar een hoek speelt om het veld open te gooien. In de wedstrijd tegen Yuhan was dit kat en muis spel goed zichtbaar, want we waren beiden veel gericht naar het net, op het save houden van de slagen en te wachten op kansen. Na een matige start kon ik mijn snelheid steeds beter gaan gebruiken. Ik kon ervoor zorgen dat ik met opbouw naar het achterveld toe de ruimte kreeg in het voorveld om op die manier te gaten te creëren en dan goed te kunnen uithalen met smashes of snelle ballen links rechts. Mijn verdediging was erg sterk, waardoor ik door hard te vechten belangrijke punten binnen kon halen. Beide sets waren spannend, maar toch kon ik de wedstrijd in 2 sets winnen 21-16, 21-18, wat achteraf belangrijk was voor de einduitslag, die namelijk hierdoor op 3-3 kwam te staan. Hierdoor staan we met nog 2 wedstrijden te gaan 3de met 3 punten voorsprong op de nummer 4. Het zal niet makkelijk worden om de play offs te halen aangezien we de nog de nummer 1 en 5 voor de kiezen krijgen, maar we gaan ervoor.

 

 

Afgelopen maandag en dinsdag vervolgens 2 dagen trainen om de volgende uitdaging te kunnen aangaan op de German Open in Mülheim, namelijk Andre Kurniawan Tedjono uit Indonesië. Top 40 speler en iemand die eigenlijk alles goed beheerst. Niet echt super wapens, maar zo vast als een huis en iemand die het spelletje ontzettend goed leest. De opdracht was dan ook om hem veel meters te laten maken, zodat ik dan kansen kon krijgen om punten te scoren aangezien hij vooral de shuttles scherp terug speelt en wacht op fouten. Het verloop van de wedstrijd was helaas niet zoals ik had gehoopt. Ik ging goed de rally's aan, maar was elke keer net een halve stap te laat om mijn kleine kansjes te pakken. Tegen hem moet je deze kansen volop pakken anders legt hij de shuttle meteen weer in een andere hoek en kun je weer gaan proberen om op te bouwen. Ik kon niet goed genoeg alle 4 de hoeken aanspelen, waardoor ik zelf af en toe flink in de problemen kwam. Wanneer ik wel de juiste rally te pakken had moest ik echter heel veel geduld hebben om echt een kans te krijgen voor een punt. Mijn focus op de kansen die ik kreeg was niet altijd 100% en dus verloor ik met 14-21 en 16-21 de wedstrijd na een goede 2de set waarin ik tot 15-16 bij bleef. Balen, maar toch goede wedstrijden gespeeld en de vastheid in mijn slagen was deze keer een stuk beter wat voor mij erg belangrijk is. Voor een aantal rally's klik hier

Aankomende donderdag richting Portugal waar ik 2de geplaatst sta in een leuk deelnemersveld waarin van alles kan gebeuren. 

 

Erik