Serie 2 Portugese Int en Swiss Open zitten er ook op!

12-03-2015

Gisteravond weer terug gekomen van 2 toernooien, namelijk de Portugese International en de Swiss Open. Ik speel zoveel toernooien achter elkaar dat ik er 2 tegelijk neem. Te beginnen met de Portugese International. Ik ging hier samen met Fred van Wankum naar toe en ook met een hoge verwachting voor mezelf om ver te komen. Ik stond als 2de geplaatst dus wilde uiteraard proberen om die plaatsing waar te maken. In de eerste ronde had ik een tricky tegenstander, namelijk Soren Toft Hansen uit Denemarken. Deze speler had tijdens een vorig International Series toernooi verrassend  de finale gehaald en van een aantal sterke spelers gewonnen, dus ik was gewaarschuwd. Plan van te voren was simpel, hem niet in het spel laten komen en het tempo meteen loei hoog leggen. Tot de 11 bleef hij nog bij, maar daarna kwam ik niet meer in de problemen en in set 2 deed ik er zelfs nog een schepje bovenop om snel een gat te slaan. Uitslag 21-10, 21-13. Goed begin dus. Snel wat gerust, want paar uur later ronde nummer 2 tegen een goede vriend van me, Tobias Wadenka uit Duitsland. In de competitie ook al tegen hem gespeeld en toen makkelijk gewonnen dus ik wist dat ik ook nu weer vanaf 0-0 meteen er bovenop moest zitten, zodat hij het snel zou opgeven. Tobias begon erg sterk, maar bij de 11 had ik de voorsprong en kon ik de wedstrijd goed uitspelen, omdat ik het tempo goed hoog hield en mijn foutenpercentage erg laag. Uitslag 21-13, 21-8.

Net zoals vorig jaar dus een kwart finale , maar ik wilde meer, want fysiek voelde het allemaal erg goed. De volgende  dag zou ook van een heel ander kaliber worden, namelijk Kieran Merrilees uit Schotland. Een speler die al langer dan ik meeloopt in het circuit en in de top 70 heeft gestaan. Een echte vechter en technisch erg begaafd. Kortom keihard werken om hem van de baan te kunnen krijgen. Ik begon de wedstrijd iets te afwachtend. Na de 11 was het plan om veel meer het net op te zoeken en daar veel scherper te gaan spelen en dus met meer risico. Dit deed ik en het resulteerde in een goede eerste set die ik won met 21-17. Set 2 speelden we beide vervolgens iets rustiger, want het einde van de 1ste set hadden we beide fullspeed gespeeld en dus was het herstel noodzakelijk. Het was 9-11 voor hem, dus niks aan de hand, maar vervolgens was ik mijn spel volledig kwijt. Ik kwam niet meer terug in deze set en ging me focussen op set 3. De 3de set dan. Ik had mijn gevoel aan het net weer terug en het mentale spelletje ging beginnen. Ik kwam 3-7 achter, toen 10-7 voor en toen weer 10-11 achter. Na de wissel bleef het tot 14-14 gelijk opgaan, waarna hij vervolgens een geluksbal had en ik een pechballetje en ik de wedstrijd zo uit mijn handen zag glippen. Ik kon mezelf niet meer terugvechten, wat ik ook probeerde en hij speelde vanaf dat moment foutloos en won  set 3 dus verdiend met 14-21. Heel erg balen dus en absoluut niet het resultaat waarmee ik hier wilde eindigen.

 

 

De zondag goed alles besproken met mijn coach, want afgelopen maandagochtend vertrokken we alweer richting de Swiss Open waarin ik een zware uitdaging zou krijgen. In ronde 1 kreeg ik namelijk NG Ka long Angus uit HongKong voor de kiezen die op dit moment top 35 van de wereld staat en 10de geplaatst tijdens dit toernooi. Nadat het schema met een uur uitliep mocht ik eindelijk rond 23.00 uur de baan op. Mijn warming up was goed en ik was klaar voor de wedstrijd. Vanaf punt 1 zat het tempo er goed in en moest ik gaan voor elke kans die ik kreeg wilde ik kans maken om te winnen. Bij 0-1 ging het echter meteen goed mis, want bij een insprong naar mijn RDH beoordeelde ik de slag verkeerd, maakte ik een verkeerde beweging en ging de shuttle zeker een meter uit aan de zijkant en was mijn linkeronderrug in een keer vastgelopen. Ik kon de hele zaal wel bij elkaar schreeuwen zo gefrustreerd was ik hierdoor.

Het plan wat we van te voren hadden gemaakt kon ik dus niet meer goed uitvoeren en het was zoeken naar een ander spel tegen Ka Long. Vanuit het achterveld kon ik niet goed meer uithalen, omdat de draaiing van mijn rug geblokkeerd was. Ik kon dus alleen maar prikballen spelen en helaas veel backhand om op die manier te zoeken naar gaten aan het net. In set 1 kwam ik er niet meer aan te pas en verloor kansloos met 12-21. In set 2 begon het spel eigenlijk weer hetzelfde en kreeg ik maar geen vat op het net, waar ik het toch vandaan moet halen als mijn achterveld beperkt is. Bij een achterstand van 7-12 in de 2de was ik het echter zo zat en werd het een alles of niets spelletje waarbij ik al mijn focus op het net gooide en daar mijn winnaars wilde maken. Dit werkte verrassend goed. Mijn gevoel aan het net was geweldig en met 4 netrollers en een paar goede punten kwam ik op 13-12 voorsprong. Elke keer wist ik vervolgens mijn RDH zo af te dekken dat hij daar bijna niet meer speelde en kon ik aan het net bepalen hoe het spel gespeeld zou worden. Wanneer ik toch overspeeld werd, moest ik mezelf met een backhand eruit halen en vervolgens zo snel als ik kon naar het net terug keren om daar weer het spel te maken. Ik had een kleine voorsprong van 2 punten, maar vanaf 17-17 bleef het gelijk. Op 21-20 kreeg ik een setpoint, maar via een netroller vanaf het achterveld van hem kwam hij weer langszij. Vervolgens maakt hij 2 mooie punten en verloor ik toch set 2 met 21-23.

Achteraf gezien erg blij dat ik ondanks mijn fysieke beperking meteen aan het begin toch het spel heb weten om te keren en mezelf door te knokken en mijn tactiek helemaal te veranderen  terug in de wedstrijd kreeg. Mijn netspel is de afgelopen weken erg sterk geworden en dat geeft me een goed gevoel voor de komende toernooien en competitie wedstrijden die eraan komen. Deze week even mijn rug laten herstellen door middel van fysio en massage en hopelijk kan ik volgende week richting Duitsland voor een weekje meetrainen met de Duitse nationale selectie.

 

Erik