Kwartfinale Swiss International

18-10-2015

 

Afgelopen vrijdag was mijn eerste optreden op de Swiss International. Samen met coach Fred van Wankum was ik donderdag in Zwitserland aangekomen. Ik had dit toernooi nog nooit eerder gespeeld, dus dat zou in elk geval weer een mooie nieuwe ervaring opleveren. Ik hoefde pas vrijdag aan het einde van de middag te spelen en meteen tegen een zware tegenstander in de persoon van de nummer 2 van Duitsland, Dieter Domke. Een vaste top 50 speler van de wereld, maar een tijdje geblesseerd geweest en nu dus weer zijn ranking aan het opbouwen is. Ik had al 3 keer eerder tegen hem gespeeld, maar nog nooit kunnen winnen. Kortom een lastige eerste ronde. Ik begon de wedstrijd erg sterk en kon een goede voorsprong pakken. Ik merkte dat Dieter niet optimaal bewoog en dus schroefde ik mijn tempo omhoog en begon veel links rechts te spelen, over hem heen en vervolgens door drukken op zijn lichaam. Deze tactiek pakte goed uit en ik won de eerste set met 21-16. In de 2de game kwam ik even achter, maar wist het toch weer om te draaien en pakte een 11-8 voorsprong. Dieter leek steeds meer last van zijn enkel te krijgen en daar probeerde ik natuurlijk gebruik van te maken door mijn spel daarop aan te passen. Bij een stand van 14-8 gaf Dieter helaas op. Jammer dat de wedstrijd zo moest eindigen. Ik hoop dat hij snel hersteld. Met mijn spel was in elk geval weinig mis.

De dag erna weer lekker vroeg eruit en spelen tegen de Maleisiër Teck Zhi Soo. Een nog jonge speler, maar nu al goede resultaten en al nummer 66 op de wereldranking. Ik had nog nooit tegen hem gespeeld en hem nog nooit zien spelen, dus het plan was duidelijk. Vanaf 0-0 vol erin gaan en proberen hem te overklassen en te verrassen. Dit werkte perfect, want door middel van heel aanvallend en gevarieerd spel, waarbij vooral mijn netspel super was, kwam ik op een 15-6 voorsprong. Hierna verkrampte ik echter en kon hij terug komen tot 15-12. Gelukkig was ik weer bij de les en met een eindsprint won ik de eerste set met 21-13.  Een goed begin dus. 

In de 2de set begon hij het tempo te verhogen, dus het was zaak voor mij om bij te blijven en te versnellen wanneer ik een kans had. Tot ongeveer 11-10 bleef het gelijk, maar hierna nam ik elke keer een grotere voorsprong en had ik ook weer aan het einde een goede reeks en won deze set met 21-14! Ik durf te zeggen dat dit een van de beste wedstrijden uit mijn carrière tot nu toe is geweest. Het is heerlijk als alles een keer op zijn plek valt.

Een kwart finale had ik dus bereikt, iets wat ik van te voren natuurlijk wel had gehoopt, maar niet bepaald had verwacht. Op basis van de loting had ik namelijk al geconstateerd dat alles zou moeten kloppen om de eerste 2 rondes te winnen. 

Na een paar uurtjes pauze moest ik al weer de baan op voor mijn kwart finale tegen Artem Pochtarev uit Ukraïne. Hij had dit toernooi al de nummer 1 van de plaatsingslijst verslagen en heeft de laatste maanden echt een sprong gemaakt en staat nu in de top 75. 

Vanaf het begin van de wedstrijd merkte ik dat ik niet de scherpte had van de 2 wedstrijden ervoor. Voor de mensen die het gezien hebben was dit ook duidelijk. Ik was overal net ietsjes later, kon minder goed versnellen vanuit mijn round-a-head en kon niet de druk vanaf het net uitoefenen wat ervoor mijn sterke wapen was. Daarentegen speelde Artem weer een solide wedstrijd en het was voor mij dus taak om toch weer die flow te krijgen om hem te kunnen overklassen. Ik begon slecht maar wist toch tot 14-14 terug te komen. Hierna echter een grote foutreeks van mijn kant en ik verloor de set met 17-21. Jammer, maar set 2 moest dan de ommekeer worden. Eigenlijk ging dit een stuk beter dan set 1. Ik kwam elke keer voor, maar begon uit mijn flow te raken toen Artem bij 12-10 flink door zijn enkel ging door een schijnbeweging van mijn kant. De wedstrijd lag 5 min stil, maar uiteindelijk besloot hij toch te gaan spelen. Het lastige is dan vervolgens om je niet hierdoor te laten afleiden en je eigen spel te blijven spelen. Dit ging goed tot 16-12, maar toen begon hij een alles of niets wedstrijd te spelen, omdat hij merkte dat een 3de set hem fataal zou worden met zijn enkel. Ik merkte dat ik te gehaast begon te spelen, omdat ik ditzelfde voelde. Dit resulteerde in een slecht eindstuk en helaas ook nipt het verlies van de set en wedstrijd 18-21. Ik had dus zeker kansen om de wedstrijd binnen te slepen, maar weer een ervaring rijker hoe je hier mentaal gezien mee om moet gaan. Dat zijn enkel niet goed was, bleek uit de halve finale die hij niet meer heeft gespeeld. Conclusie, twee zeer goede wedstrijden en een kwartfinale waarin ik te veel steken liet vallen en niet stabiel genoeg was. Gezien het zeer matige optreden van mij op de Dutch Open voelde dit echter zeker als een opsteker en heb ik weer zelf goed kunnen voelen waartoe ik in staat ben. Een prima opsteker dus voor de komende reeks toernooien en competitiewedstrijden!

Bedankt voor de leuke reacties de afgelopen week en er is ook een klein filmpje gemaakt met een aantal rallys van mijn wedstrijden. De kwaliteit is wat minder, maar het is nog goed te zien:)